vad är abhyanga massage?

Abhyanga massage är en typ av massage terapi som används av utövare av ayurveda för att behandla sina kunder. Det finns flera typer, baserat på regionen i Indien där de utvecklades. Den form som utförts oftast i väst är från Kerala-regionen i södra delen av landet. Massagen innebär att klienten i olja täcker klienten och använder smidiga, mjuka rörelser för att gnugga oljan djupt in i kroppen. Ayurvediska utövare rekommenderar att människor får en sådan massage varje dag för att hålla kroppen balanserad, hälsosam och fokuserad. Vissa skolor i Indien erbjuder certifiering i abhyanga massage, och vissa västerländska massageskolor kan erbjuda korta kurser som går över abhyanga-tekniker.

Enligt principerna om ayurveda har alla en särskild kroppstyp som kallas dosha. Det finns tre doshas: pitta, kapha och vata, och alla har en specifik balans av doshas som måste åtgärdas vid ayurvedisk behandling. Idén om specifika kroppstyper förekommer i många östra läkningstekniker, och det kräver att utövare är extremt flexibla, eftersom de måste kunna formulera behandlingar individuellt för sina kunder. I abhyanga massage bestämmer din dosha vilken olja som ska användas användas och vilken typ av ingredienser som ska tillsättas.

Traditionellt utförs denna typ av massage på morgonen, för att klargöra sinnet och stimulera klienten för dagen. Klienten ligger unclothed på ett specialdesignat bord, och massageterapeuten häller upp varm och speciellt formulerad olja över sin kropp. Sesam och kokosoljor används vanligtvis tillsammans med ett urval av örter. Oljan får suga in i flera minuter innan massageterapeuten börjar, med hjälp av rytmiska, mjuka slag med hela handflatan.

I vissa fall kan två massageterapeuter arbeta på samma klient. Denna form av massage skiljer sig från många västerländska massage tekniker genom att den inte är djup. Det är tänkt att närma kroppen med beröring och rik olja, och samtidigt som den verkligen främjar sund cirkulation och och leder, tränger det inte djupt in i kroppens mjukvävnad. Abhyanga massage kan också vara ihop med shirodhara, en ayurvedisk behandling som innebär att man dricker varm olja eller mjölk på pannan.

En abhyanga massage kan vara upp till en timme. Efter att massagen är över uppmuntras kunden att vänta i 15 minuter eller mer, då att duscha eller ta ett varmt bad för att uppmuntra absorption av oljan. En vanlig rutin av massage kan vara mycket fördelaktig för huden. För personer som inte klarar av en daglig massage, rekommenderar Ayurveda-utövare att man oljar sina fötter, händer och huvuden dagligen med en olja formulerad för doshaen.