vad är en hack squat?

Hack squat är en övning där en person plockar upp en skivstång från golvet bakom ryggen och klackarna. Denna övning kommer till sitt namn från det tyska ordet hacke, vilket betyder fotled. I en traditionell hack squat sitter barbell bakom anklarna innan den lyfts. En vanlig myt om denna squat är att det heter George Hackenschmidt, en professionell brottare. Hackenschmidt gjorde det populärt genom att använda övningen under sin träning i början av 1900-talet.

Hack squat är en muskelbyggande övning som främst riktar sig mot quadricep-musklerna, vilka är de stora benmusklerna som omger låren. Det fungerar också hamstringsmusklerna, som ligger i lårområdet och de gluteala musklerna, som utgör skinkorna. Övningen liknar noggrant dödlyftningar där tyngden lyfts från marken med hjälp av ett handtag. I en död hiss lyfts tyngden framför kroppen. Denna typ av squat lyfts från marken bakom kroppen medan man använder ett handtag.

Denna övning tar en hel del balans för att behärska. Kroppen tenderar att sväva tillbaka mot vikterna, och utan balans kan detta orsaka ett allvarligt fall. Skiftande kroppsvikt till tårna verkar bättre balansera vikten, vilket gör träningen mer hanterbar. Av denna anledning står några viktlifter med viktplattor under sina tår. Låsning av knäna under denna övning kan också hindra balans.

Dessutom kan träningen skadas om lyftaren inte använder korrekt form. När du utför en hack squat, är det viktigt att hålla fötterna axelbredd ifrån varandra. Hissaren ska se till att ryggen är helt rak när man lyfter tyngden, eftersom stötdämpningar i ryggen kan dra tillbaka musklerna. Många lyftare använder ett tyngdlyftband för att säkerställa korrekt form. Denna typ av squat placerar också ett stort tryck på knäna, så träningen rekommenderas inte för personer som har knäproblem.

Hack squat kan utföras med en traditionell barbell laddad med önskad mängd vikt. Det kan också utföras på en maskin, vilket tenderar att minska trycket på knän och leder. För att utöva träningen på de flesta maskiner börjar lyftaren stå i stående position, axelkuddar vilar på toppen av axlarna för att stärka mängden vikt. Därifrån kommer liften att sätta sig i sittande läge innan de stiger till en neutral stående position.