vad är en levercyst?

En levercyst är en vätskefylld tillväxt som utvecklas inuti levern. En enkel cysta är ofta resultatet av abnormiteter som uppstod under fostrets utveckling, och är vanligtvis godartad. Komplexa cyster kan vara tecken på underliggande sjukdomsprocesser som kräver medicinsk behandling. Många människor har godartade levercyster och är inte medvetna om det, med cyster som ibland endast upptäcks under medicinsk bildbehandling av buken som utförs av andra skäl.

Människor med levercyster kan uppleva symtom, oavsett om tillväxten är godartad eller inte. Övre högra buken kan vara smärtsamt eller obekväma, och vissa patienter upplever en känsla av fullhet i detta område. Om en patient börjar blöda i cysten, utlöser detta vanligen skarp smärta.

I fallet med en enkel cyste kan cysten dreneras genom aspiration, varvid en nål införs i tillväxten och används för att suga ut vätskan. Dock fylls cysten ofta, så inte alla läkare kommer att rekommendera denna procedur. Medicinsk bildbehandling kan också användas för att övervaka cysten så att misstänkta förändringar kan identifieras snabbt. Det är inte ovanligt att en godartad cyste är omgiven av mindre cyster, som vanligtvis är godartade.

I ett tillstånd som kallas polycystisk leversjukdom, är levern täckt av många cyster och kan se ut som ett druvkluster i en medicinsk bildbehandling. Personer med polycystisk leversjukdom kan inte nödvändigtvis uppleva problem, men ibland stör tillväxten av cysterna senare i livet med leverfunktionen eller orsakar smärta.

Mer allvarligt kan en cystisk tumör orsakas av levercancer, vilket är en anledning till oro. På samma sätt kan levern också bilda cyster som ett resultat av parasitisk infektion. Om en cyst i levern identifieras, är det normalt att följa upp undersökningar och tester för att lära sig mer om cysten. Dessa prov utförs för att bekräfta att cysten är godartad eller att diagnostisera en malign cyste så att åtgärder kan vidtas. Behandlingar för maligniteter kan inkludera resektion av levern för att avlägsna det sjuka området, tillsammans med mediciner som används för att försöka eliminera orsaken till levercystret.

Hepatcyster, som de ibland är kända, kan kräva behandling av en specialist som arbetar specifikt med leversjukdomar. Vissa patienter tycker att det är till hjälp att se flera vårdgivare eller att montera ett medicinskt team för att se till att de får den bästa informationen och behandlingen för en levercyst.