vad är glukosamingel?

Glukosamingel ger en alternativ metod för administrering av det populära tillägget. Ämnet kombineras med en typ av olja, vanligtvis en som enkelt smälter in i huden, så den kan appliceras direkt på smärtsamma områden i stället för att tas oralt. Det brukar användas för att försöka minska ledvärk som härrör från bruskdegenerering. Säkerheten och effektiviteten av glukosamintillskott, inklusive i gelform, debatteras fortfarande av de som är i medicinsk profession.

Det finns ett antal påståda fördelar med glukosamin. Den främsta är sägs vara förebyggande av bruskdegenerering i lederna, särskilt hos de som drabbats av artros. Det sägs också bidra till att minska smärtan i samband med överanvändningsförhållanden, såsom knä tendinit och andra skador på sporten.

De flesta glukosamintillskott tas oralt. Glukosamingel appliceras emellertid direkt på huden. En påstådd fördel med glukosamingel är att den kan gnidas direkt i lederna, vilket innebär att mer av substansen når delar av kroppen som påverkas av artrit eller andra smärtsamma tillstånd. Glukosamin kombineras vanligen med en typ av olja, ofta mentololjor, så det kan lätt appliceras på huden.

Glukosamingel används också ibland för massage, antingen genom en massageprofessionell eller genom självmassage. Detta kan bidra till att minska inflammation samtidigt som muskelhuden och andra vävnader ökar. Den typ av gel som gör en stor skillnad för huruvida den är lämplig för massage. De flesta typerna av gel är utformade för att snabbt blandas i huden, vilket inte är idealiskt för en lång massage.

Det har förekommit ett antal kliniska prövningar för att bedöma hur effektivt glukosamin är vid att minska skador på lederna, men det har varit motstridiga rapporter. Vissa försök har sett en minskning av ledskador, medan andra har haft liten nytta. Av denna anledning är det fortfarande 2011 en debatt bland forskare och läkare om glukosamin bör rekommenderas till patienter. De flesta av dessa försök har studerat orala glukosamin tabletter, men snarare än gelén.

Studier har också gjorts för att bedöma säkerheten av glukosamin. Medan de flesta studier inte har hittat många problem så länge som den rekommenderade dosen inte överskrids, finns det några bevis som tyder på att det kan vara farligt vid högre doser. Av denna anledning är det inte en bra idé att ta tillägget oralt samtidigt som man applicerar glukosamingel utan att först ha råd med en läkare.