vad är klubbfot?

Klubbfot är en fosterskada som påverkar fötternas form. Bebisar som lider av tillståndet, som även kallas talipes equinovarus eller TEV, verkar ha deformerade fötter som drabbas dramatiskt inåt. Klubbfot behandlas ofta genom icke-kirurgiska ingrepp, även om det kan ta flera år att helt reformera benen och fötterna.

Tillståndet kan vara närvarande i en eller båda fötterna och har flera distinkta egenskaper. Fötterna kommer att svängas inåt, så att fotens sulor möter varandra och fotens ytterkant är vänd nedåt. Om tillståndet är i ena foten kommer det drabbade benet oftast att vara svagare, kortare och mindre utvecklad. Människor med obehandlad klubbfot går ofta på sidorna av fötterna och kan drabbas av balansproblem och gångavstånd.

Orsaken till TEV är fortfarande okänd, men vissa faktorer kan göra att ett barn är mer benägna att födas med defekten. Om en syskon eller förälder lider av tillståndet, är ett barn mer benägna att få det också. Vissa genetiska störningar, som Edwards syndrom, är också potentiellt ansvariga för utseendet av TEV. Villkoret uppträder vanligtvis efter den 9: e graviditetsveckan och kan, om inte alltid, detekteras genom sonogram.

Behandling för klubbfot är ofta icke-kirurgisk, och sker över flera veckor, månader eller till och med år. På 1940-talet utvecklade Dr. Ignacio Ponseti en gradvis omformningsmetod för TEV som nu är en av de mest använda behandlingarna. Ponseti-metoden innebär noggrann sträckning av fötterna följt av gjutningar som håller dem på plats. Gjutningarna byts om några veckor, varje gång ytterligare korrigering av fötterna. Efter den initiala gjutbehandlingen bärs klammerna på benen under natten för de närmaste åren för att förhindra återfall.

I vissa sällsynta fall är benen och senorna för stela för att gjutas genom Ponseti-metoden eller liknande tekniker. I detta fall kan mindre kirurgi krävas. Den vanligaste typen av operation för att behandla klubbmat är en klippning av hälen för att släppa senorna. Andra fall kan kräva en operation som rör huvudsenan från första tån och mot mitten av foten. Efter operationen är korrigering genom sträckning och gjutning vanligtvis fortfarande nödvändigt för att permanent fixa tillståndet.

Även om det kan vara skrämmande för föräldrarna att se deras nyfödda barn med klubbfot, är defekten lätt att behandla. De flesta barn som har genomgått korrekt behandling för TEV återfår rätt fotposition och total funktion av fötter och ben. Även om den drabbade foten kan vara något mindre och något svagare trots korrigering, kommer ett barn som behandlas för tillståndet troligtvis att kunna gå, springa och spela normalt.