vad är ögonbelastning?

Ögonstammen definieras i allmänhet som ett tillstånd där belastning läggs på muskler som styr ögat. Denna typ av belastning kan orsakas av en rad olika saker, men oftast är det förknippat med läsning, datoranvändning och andra aktiviteter som innebär att man pekar på små saker. Syarbete och hantverksarbete är också vanligt förekommande med ögonbelastning. En viss mängd ögonmuskelstamning anses vara normalt och orsakar ofta ingen permanent skada på syn, men upprepad överanvändning av ögonmuskler kan orsaka skador som kan leda till operation eller behovet av att använda glasögon för att förbättra synen.

Många som klagar över ögonbelastning känner ibland smärta eller ömhet i eller runt ögat. De klagar ofta på att deras ögon känner sig trötta och torra. Huvudvärk och suddig syn kan också följa med tillståndet. De muskler som kontrollerar syn är mycket som andra muskler i kroppen, och överarbete har ofta samma symtom.

Ett enkelt sätt att undvika onödig belastning på ögat är att se till och vila ögonen regelbundet när de är involverade i uppgifter som kan orsaka belastning. När det är möjligt är det nog en bra idé att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra att ögonmusklerna överarbetas. Dessutom kan ögondroppar under hela dagen också bidra till att minska påfrestningen.

Vissa typer av belysning kan också bidra till detta tillstånd. Studier tycks visa att fortsatt exponering för lysrör kan vara svårare för ögonen än andra typer av belysning. Fluorescerande ljus har kontinuerliga förändringar i intensitet, och även om dessa förändringar är nästan omärkliga kan de få ögat att spänna utan att personen ens är medveten om att det uppstår. I kontor och arbetsutrymmen som använder fluorescerande belysning rekommenderas arbetstagare även glödlampor i närheten av arbetsstationerna för att minska stressen på ögonen.

Vissa övningar har utvecklats som kan hjälpa till att lindra detta tillstånd. En sådan övning, kallad palming, innefattar att täcka ögonen med handflatan i cirka tre minuter. Ögonen ska vara så tätt täckta att ingenting är synligt. Denna övning ska upprepas tills ögonen inte längre känner sig trötta.

En annan övning som kan hjälpa till att lindra ögat trötthet innebär att ögonen stängs och att de hålls stängd i ungefär nio sekunder och sedan upprepar processen om ett dussin gånger. Ögonövningar är i allmänhet lätta att göra och kan utföras mest överallt. De tror att tvinga ögonen att vila och kan få ögonen att producera sin egen smörjning.